august 2007
ma ti on to fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20
21
22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             

Får vi amerikanske tilstander i boligmarkedet?

21.aug.2007 @ 16:23
Børsene over hele verden har rast i flere uker. Oslo børs hadde på sitt verste et fall på 16 prosent fra slutten av juli til midten av august. Fortsatt preges verdensøkonomien av omfattende usikkerhet. Årsaken til det hele er kollaps i boligmarkedet som smittet over på kredittmarkedet i USA. Bankene hadde rett og slett lånt ut for mye penger til boligprosjekter med for dårlig sikkerhet. Mange nyetablerte og marginale lånekunder maktet ikke å innfri renter og avdrag - og boligdrømmen raste sammen som et korthus. Mange amerikanske og internasjonale banker tapte  milliarder - og boliger måtte selges på tvangsauksjon til spottpris.

Kan noe lignende skje i Norge?
De lærde strides! En kjent eiendomsmegler antydet nylig at boligprisene i Norge kan falle med inntil 40 prosent. Andre mener at prisene vil fortsette å stige med både 10 og 20 prosent de kommende år. Selv dominerte jeg førstesiden i Dagsavisen den 3. januar i år med et alvorstynget ansiktsuttrykk - og med påstand om at boligmarkedet i Norge vil få et prisfall på 20 prosent i løpet av få år. Jeg er nokså overbevist om det fortsatt, selv om boligprisene i første halvår har fortsatt å øke med rekordfart.

Hvorfor skal prisene falle?
Hovedårsaken er at vi snart vil nå grensen for hvor langt folk med vanlige inntekter kan være med i pris- og rentegalloppen. Jeg er enig i at det er tilbud og etterspørsel og markedet som bestemmer, og når det bygges for lite i de områdene der mange ønsker å bo, blir prisene presset til himmels. Etablerte, formuende og husstander med to personer i gode stillinger kan være med ennå en stund. Men nyutdannede, enslige, skilte, ungdommer, innvandrere og andre med svak og middels økonomi må også ha et sted å bo. De prøver å henge med på karusellen, og mange av dem har greid det i de siste tre, fire år, selv med kraftig prisvekst på boliger. Bankene har med rund hånd tilbudt lån med historisk lav rente, og regnestykkene har gått opp.

Men nå har vi altså hatt 10-12 sammenhengende renteøkninger. Og flere skal det bli, blant annet for å kjøle ned boligmarkedet. Gleden over "lettkjøpte" lån kan fort bli borte.

Og kanskje enda viktigere: For ikke så mange år siden kom et nytt "produkt" fra bankene: Avdragsfrie lån, du betaler bare renter i de første årene. Svært mange sitter i boliger de aldri har betalt fem øre i avdrag på; banken eier nesten alt. Disse "boligeierne" kjøpte seg inn på et håp om at når avdragskravene en dag kommer, vil de greie både dem og rentene. Nå nærmer virkelighetssjekken seg: Hva tåler denne gruppen av lånekunder?

De siste velter lasset
Det er alltid de siste som kommer inn på det dyre boligmarkedet, de med middels og svak økonomi, som velter lasset. Det kan vise seg å være en stor gruppe, for med avdragsfrihet i fem til ti år får markedet en kunstig forsinkelse i nedgangstider. Men når Dagbladet og VG skriver "PRISRAS på boligmarkedet" på førstesiden, da er noe i gang. Jeg gruer meg allerede.

Med vennlig hilsen

Peter Batta
Huseiernes Landsforbund


hits