Får vi amerikanske tilstander i boligmarkedet?

21.aug.2007 @ 16:23
Børsene over hele verden har rast i flere uker. Oslo børs hadde på sitt verste et fall på 16 prosent fra slutten av juli til midten av august. Fortsatt preges verdensøkonomien av omfattende usikkerhet. Årsaken til det hele er kollaps i boligmarkedet som smittet over på kredittmarkedet i USA. Bankene hadde rett og slett lånt ut for mye penger til boligprosjekter med for dårlig sikkerhet. Mange nyetablerte og marginale lånekunder maktet ikke å innfri renter og avdrag - og boligdrømmen raste sammen som et korthus. Mange amerikanske og internasjonale banker tapte  milliarder - og boliger måtte selges på tvangsauksjon til spottpris.

Kan noe lignende skje i Norge?
De lærde strides! En kjent eiendomsmegler antydet nylig at boligprisene i Norge kan falle med inntil 40 prosent. Andre mener at prisene vil fortsette å stige med både 10 og 20 prosent de kommende år. Selv dominerte jeg førstesiden i Dagsavisen den 3. januar i år med et alvorstynget ansiktsuttrykk - og med påstand om at boligmarkedet i Norge vil få et prisfall på 20 prosent i løpet av få år. Jeg er nokså overbevist om det fortsatt, selv om boligprisene i første halvår har fortsatt å øke med rekordfart.

Hvorfor skal prisene falle?
Hovedårsaken er at vi snart vil nå grensen for hvor langt folk med vanlige inntekter kan være med i pris- og rentegalloppen. Jeg er enig i at det er tilbud og etterspørsel og markedet som bestemmer, og når det bygges for lite i de områdene der mange ønsker å bo, blir prisene presset til himmels. Etablerte, formuende og husstander med to personer i gode stillinger kan være med ennå en stund. Men nyutdannede, enslige, skilte, ungdommer, innvandrere og andre med svak og middels økonomi må også ha et sted å bo. De prøver å henge med på karusellen, og mange av dem har greid det i de siste tre, fire år, selv med kraftig prisvekst på boliger. Bankene har med rund hånd tilbudt lån med historisk lav rente, og regnestykkene har gått opp.

Men nå har vi altså hatt 10-12 sammenhengende renteøkninger. Og flere skal det bli, blant annet for å kjøle ned boligmarkedet. Gleden over "lettkjøpte" lån kan fort bli borte.

Og kanskje enda viktigere: For ikke så mange år siden kom et nytt "produkt" fra bankene: Avdragsfrie lån, du betaler bare renter i de første årene. Svært mange sitter i boliger de aldri har betalt fem øre i avdrag på; banken eier nesten alt. Disse "boligeierne" kjøpte seg inn på et håp om at når avdragskravene en dag kommer, vil de greie både dem og rentene. Nå nærmer virkelighetssjekken seg: Hva tåler denne gruppen av lånekunder?

De siste velter lasset
Det er alltid de siste som kommer inn på det dyre boligmarkedet, de med middels og svak økonomi, som velter lasset. Det kan vise seg å være en stor gruppe, for med avdragsfrihet i fem til ti år får markedet en kunstig forsinkelse i nedgangstider. Men når Dagbladet og VG skriver "PRISRAS på boligmarkedet" på førstesiden, da er noe i gang. Jeg gruer meg allerede.

Med vennlig hilsen

Peter Batta
Huseiernes Landsforbund


Kommentarer:
Postet av: Bernie

Ganske utrolig at Batta, som jo representerer huseierne som sine medlemmer, går ut i media med en slik spådom. Tør jeg spørre om du har en aldri så liten skjult agenda, Peter?
Det at du går ut i hylekoret, når du heller burde sikret en motvekt mot hysterikerne, virker rimelig korttenkt?

28.aug.2007 @ 09:46
Postet av: Nils

Det er jo litt interessant da med ekspertuttalelsene.
Som det står i denne bloggen så spriker spådommene mellom -40% og +20%.
Hvilken verdi gir det oss engentlig? Det eneste man egentlig kan lese ut av det er at de ikke har den fjerneste anelse om hvor markedet kommer til å gå.
Likevel kommer de i avisen med sine uttalelser.
Som ingeniør ville jeg fått sparken på dagen om jeg presenterte tall som spriket slik.
Så, her kommer min vurdering. Boligmarkedet kan falle med 17,956%.
Hvor jeg har det fra? Ingensteder, det er vill gjetting. Men det er en teortisk mulighet for det og jeg tror faktisk mine odds for å treffe er like gode som ekspertenes da de ser ut til å bruke samme metode

28.aug.2007 @ 09:56
Postet av: ?

Når Batta, som jo representerer huseierne som sine medlemmer, går ut i media med en slik spådom, da er det sannsynligvis alvorlig. Har den tanken slått Bernie?

28.aug.2007 @ 10:49
Postet av: Christian

En slik "analyse" der tilstander i USA forsøkes overført til norske forhold er TOTALT ubrukelige. Hvilke faktorer påvirker prisene i Norge? Jo, arbeidsledighet, lønnsoppgjør, lånerente og tilbud og etterspørsel. Vi har INGEN arbeidsledighet, gode lønnsoppgjør som får renteøkningen til å virke minimalt på hva folk faktisk har å rutte med, samt en stor flyttestrøm mot sentrale strøk. Når vi leser at f.eks. prisene på leiligheter har falt 1.2% er dette mer et uttrykk for journalisters evne til å skremme boligkjøpere, enn folks reelle økonomiske betalingsevne. For en leilighet til f.eks. 2.500.000.- utgjør dette 30.000.-. Dette er ikke mer enn hva et par bruker på en sydentur en ukes tid. Når fjollete journalister i VG og Dagbladet kaller dette "prisras" sier det mer om deres manglende analytiske evner enn hva som faktisk skjer i boligmarkedet.

28.aug.2007 @ 10:55
Postet av: Bedreviter

Alle må bo ja, men det finnes nok av hus i dette landet. Det er ingen grunn til å tro at alle skal bo på grünerløkka. Bygdene har vært truet av fraflytting i lange tider. Betalingsproblemer for et krypinn i oslo kan få flere til å flytte lengre vekk fra kaffebarer og "storbyen".

28.aug.2007 @ 11:26
Postet av: Fornuftig

Det er jo absolutt lurt å gå ut med dette. Det handler ikke om å være hysterisk. Norge, og da spesielt Oslo har jo et av verdens mst overprisete boligmarkeder.
Tror ikke planen er å skremme, men å sørge for at folk tar forholdsregler, spesielt de som skal inn i markedet nå!

28.aug.2007 @ 11:43
Postet av: Elias

Det er virkelig et stemningsskifte i boligmarkedet nå. Det blir spennende å se hvordan bankene begynner å formulere seg med finanskrisen gående. På den ene siden ønsker de at boligprisene skal holdes oppe, for å underbygge 'sikkerheten' på eksisterende lån. Men på den andre siden kommer de til å gi nye boliglånskunder betingelser som var vanlig for ti år siden. Det vil si: ingen flere avdragsfrie lån på 100% av takst til laveste rente. Eller sagt på en annen måte - normal prising av risiko. Lån maks 60% av takst eller godta renter som ligger langt over styringsrenta i Norges Bank. Dette er den nye hverdagen som følger i kjølevannet av finanskrisen, også for eksisterende lånetakere med flytende rente...

28.aug.2007 @ 16:02
Postet av: Boligeier

Du skriver at? Og kanskje enda viktigere: For ikke så mange år siden kom et nytt "produkt" fra bankene: Avdragsfrie lån, du betaler bare renter i de første årene. Svært mange sitter i boliger de aldri har betalt fem øre i avdrag på; banken eier nesten alt. Disse "boligeierne" kjøpte seg inn på et håp om at når avdragskravene en dag kommer, vil de greie både dem og rentene. Nå nærmer virkelighetssjekken seg: Hva tåler denne gruppen av lånekunder??
Svaret er kort og enkelt at denne gruppen du her beskriver tåler svært mye. Lenge har bankene regnet svært store marginer for å gi ut lån. Selv lånte jeg da renten innenfor 100 % av lånet var på 3,6 %. Banken krevde da at jeg Skulle tåle en rente på 8 %, betale avdrag og så etter budsjettet og renteutgifter spare minst 1000 kroner i måneden. Jeg kunne godt få avdragsfrihet, men dette var det økonomien min skulle tåle, uansett om jeg valgte avdragsfrihet eller ikke. Det er helt feil det som har blitt skissert opp om at banken har kastet lån langt over pipa etter folk grunnet avdragsfriheten. Jeg hadde ikke fått lånt noe mer selv om jeg tok avdragsfrihet. De aller aller fleste av de som har tatt avdragsfrihet, har i dag en betydelig egenkapital i boligen, høyere lønn enn da de tok opp lånet, og utregnet at de også skulle klart avdragene med den lavere lønnen de den gang hadde. Og jo de eier definitivt boligene selv, selv om de har gjeld i den.
Du skriver også følgende ? ?.Hovedårsaken er at vi snart vil nå grensen for hvor langt folk med vanlige inntekter kan være med i pris- og rentegalloppen. ?? Etablerte, formuende og husstander med to personer i gode stillinger kan være med ennå en stund. Men nyutdannede, enslige, skilte, ungdommer, innvandrere og andre med svak og middels økonomi må også ha et sted å bo.? Spørsmålet mitt er da: Er nødvendigvis prisene for høye fordi ikke nyutdannede, enslige, skilte, ungdommer og andre med svak økonomi kan kjøpe seg bolig uten egenkapital? Svaret mitt på dette spørsmålet er et definitivt NEI. Vi bor sannsyneligvis i det eneste landet i verden der dette i det heletatt er en problemstilling. I stort sett hele landet, inkludert det sentrale østland, kan disse gruppene i dag klare dette. Selv kjøpte jeg min første bolig som nyutdannet på Frogner uten noe som helst egenkapital. På søndre Nordstrand finner du fortsatt boliger med samme kvm-pris som nordmenn kjøper ferieleiligheter i Thailand for. Et land med inntekter som knapt kan kalles en brøkdel av de norske. Er dette rimelig?

28.aug.2007 @ 16:26
Postet av: Ståle

Peter Batta har vel knapt noen troverdighet igjen etter at han NOK EN GANG bruker organisasjonens penger til å spre løgner til fordel for Høyre og FrP. For en TYPE!

28.aug.2007 @ 20:41
Postet av: helene

jeg er boligeier i oslo som stemmer på AP. Jeg er kraftig provesert av at dere velger side i valgkampen. Det at en forening for alle boligeiere ikke er nøytale i forhold til et lokalvalg, er ikke bra.Kommer til å koste dere medlemmer.

28.aug.2007 @ 20:48
Postet av: preben oslo

At Batta tror at medlemmene hans bare er opptatt av eiendomskatt, er skremmende. At han bruker blant annet mine penger i reklame mot AP gjør meg forbanna. Tror ikke batta at hans medlemmer er opptatt av barnehager, skole, sykehus og et tolerant samfunn. Og det som gjør at vi medlemmer bør jobbe for å bytte Batta ut med en som ikke driter seg ut som smålig, er at AP i Oslo er mot eiendomskatt.

28.aug.2007 @ 20:55
Postet av: Liker ikke løgn

Du gir deg ikke din løgnhals - Oslo Arbeiderparti har programfestet at de ikke går inn for eiendomsskatt. Hvordan kan du fortsette med dine løgner?

28.aug.2007 @ 21:39
Postet av: Boligeier i Oslo

Hvorfor får Batta lov til å bruke Huseiernes Landsforbunds penger til å spre løgner? Ærlig talt: jeg lurer faktisk på dette. Høres helt vilt ut for meg!

28.aug.2007 @ 23:11
Postet av: Medlem - fram til nå

Melder meg ut i Huseiernes Landsforbund etter den eiendomsskatt-annonsen. Dette gjør jeg ved å sende mail til post@huseierne.no, og oppfordrer andre medlemmer til å gjøre det samme og vise hva vi synes om dette. SV er iflg. Aftenposten i dag for eiendomsskatt for det øverste sjiktet av eiendommer. Tiltaket har iflg. en meningsmåling 51 % støtte i befolkningen, mange av oss både boligeiere og HL-medlemmer.
Dessuten, Batta, det der med prisfall er en sak som er spennende nok for oss huseiere uten at HL trenger å helle bensin på.

29.aug.2007 @ 22:12
Postet av: doit!

http://www.valg2007.no/

10.sep.2007 @ 09:27
URL: http://www.valg2007.no/

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/5507060
hits