Når sprekker boligboblen?

10.nov.2006 @ 09:56

Vi har allerede lagt bak oss flere år med meget kraftig prisvekst på boligmarkedet. Derfor trodde de fleste ?boligekspertene? at prisveksten ville avta noe fra inneværende år av. Prognosemakerne, inklusive meg selv, regnet med at prisøkningen på landsbasis ville bli rundt seks, syv prosent i inneværende år. Så langt i år har boligprisene i gjennomsnitt økt med det dobbelte! Og, aktiviteten på boligmarkedet er høyere enn noen sinne. Omsetningshastigheten, det vil si tiden fra en bolig annonseres for salg ? og til den er solgt - er nå helt nede i 12 dager. Vi registrerer at mange boliger blir solgt allerede på første visning med en pris som er 15 og 20 prosent over takst! Dette er ikke sunt.


Intet tre vokser inn i himmelen
Derfor er det verd å minne om at ?intet tre vokser inn i himmelen?. Heller ikke boligprisene. Ofte er det også slik at jo kraftigere veksten har vært, jo høyere er fallhøyden. Jeg er derfor bekymret for at mange vil få seg en smell når fallet først setter inn. Allerede ser vi at flere eksperter antyder at vi nokså snart vil kunne få et fall på 20, 30 prosent. Personlig ser ikke jeg fullt så negativt på fallhøyden. Den økonomiske situasjonen i Norge er, og vil også i kommende år, være bunnsolid. Vi har tilnærmet full sysselsetting. Flere enn noen gang er i arbeid. Reallønningene stiger betydelig fra år til år. Det innebærer at kjøpekraften og betalingsevnen er meget positiv. Renten er lav og vil fortsette å være moderat i de kommende par år. Selv om Norges Bank forserer renteøkningene, tror jeg ikke at vi får en boliglånsrente særlig over seks prosent de nærmeste årene. Nybyggingen av boliger ser ut til å holde seg stabil på rundt 30 000 i året. Den største faren for at vi kan få et alvorlig krakk i boligmarkedet er drastiske politiske vedtak, som kraftig økning av eiendomsskatten, innføring av rentetak for fradrag av gjeldsrenter, innføring av skatt på leieinntekter for privat boligutleie, eller om renten blir økt raskere og kraftigere enn det som er signalisert.


7 fete år etterfølges av 7 magre år
Dette er lærdom fra Bibelhistorien som jeg fremdeles husker. Men, jeg er redd for at mange eiendomsmeglere ikke fulgte like godt med i religionstimen. Derfor må vi allerede nå innstille oss på at korreksjonen i boligprisene kommer. Min magefølelse sier at den vil komme om et par år, og fallet bli på 10 til 20 prosent. I USA fikk vi høre at krakket i boligmarkedet kom helt uten forvarsel for noen uker siden! Og, fallet har vært så mye som 30 til 40 prosent ned. Forhåpentligvis kommer priskorreksjonen hos oss litt mer gradvis og uten den samme styrken!


Kommentarer:
Postet av: GH

Etter mine beregninger kommer det en korreksjon/krakk innen to år. Dette med forbehold innvandringspolitikken.

Det er skadelig for landets økonomi at produktivitetsveksten og de lave prisene vi har som følge av åpen økonomi og sterk vekst i Asia, skal gå inn i boligene våre. Bolig er basisbehov og burde ikke være så dyrt i forhold til nettolønningene som det er.

13.nov.2006 @ 16:31
Postet av: Bea

Ja, det er bekymringsfullt at boligprisene har økt så mye i Norge, de som har vært boligeier i flere år og vært med på prisveksten har tjent på det, mens taperne er førstegangs boligkjøpere.

Synes prisstigningen på bolig har vært unaturlig de siste 10 årene... Peter Batta har så absolutt et poeng, dette er ikke sunt...

Noe annet som er bekymringsfullt er at mange låner "over pipa" - "man bør ikke ta opp mer i lån enn at man tåler en renteøkning" sier bankene - trolig basert på erfaring fra krakket på slutten av 80-tallet... Men lytter man til det? Jeg tror det er naivt å tro at ikke vi vil få en utflating eller boligpriser som synker snart. Her gjelder det å ha is i magen. Men la oss for all del håpe at vi slipper et krakk lik det USA opplever...

13.nov.2006 @ 23:06
Postet av: zeB

Boligmarkedet er alt for mye styrt av psykologi til at det kan bli en gradvis utflating. Når det snur, kommer det til å snu brått og brutalt, akkurat som forrige gang, og som i USA nå! Det spiller mindre rolle om de underliggende makroøkonomiske forhold er fortsatt positive. Hvis psykologien i markedet snur, og flertallet forventer lavere priser, så vil de vente med å flytte/kjøpe. Dermed vil etterspørselen og prisene stupe.
Og nyboligprosjektene som er igangsatt må bygges nesten uansett. Her er det mange som har innflytting i 2007 og 2008 og som ikke har solgt sine boliger ennå, pluss en rekke spekulanter som sitter på kontrakter de forventer å selge med gevinst like før innflytting. Panic-time!

Så spørs det hva bankene gjør. Et problem er at noen boligkjøpere med lån over pipa ikke vil tåle en rente på 6%. Et større problem kan bli at de med 100% belåning nå vil sitte med et lån på 133% av reell verdi dersom prisene faller 25%. Hvis det er avtalemessig mulig vil bankene kreve risikopremie i form av høyere rente for topplånet. Og uansett kan låntaker se langt etter de magiske 80% og 60% tersklene som gir levelige renter.

Men så lenge flertallet tror at prisene vil stige, så vil prisene stige.

14.nov.2006 @ 18:49
Postet av: tjukken

Batta tror på en korreksjon på 10+ prosent. Det betyr at boliger var helt korrekt priset for 12 måneder siden (årsveksten har jo vært på 16+ prosent). Jeg synes imidlertid Batta uttrykte bekymring over boligprisnivået i fjor også, så vi tar korreksjonsanslaget med en klype salt?

14.nov.2006 @ 19:50

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/2659474
hits